Μπορούμε, φτάνει να το θέλουμε...

on Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

του Αλεξάκη Αλέξανδρου
Είναι φανερός ο βαθύτατος προβληματισμός όλων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια ο χώρος μας. Τα εκλογικά ποσοστά, των Αυτοδιοικητικών και Ευρωπαικών εκλογών του Μαίου, ήταν τόσο άσχημα που υπο κανονικές συνθήκες σε άλλες εποχές θα είχαμε ήδη οδηγηθεί σε άμεσο συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ - που κατήλθε ως “ΕΛΙΑ” στις Ευρωεκλογές - καθίσταται πλέον κόμμα μικρής απήχησης, λίγο πάνω απο το ΚΚΕ. Απώλεσε περίπου 400.000 ψήφους σε σχέση με το 2012, υποχώρησε δηλαδή κατα 35% ως προς την ποσοστιαία δύναμη που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά απο την ίδρυση του, στην 4η θέση και μάλιστα με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. Μέσα σε μια χρονιά με θετικά αποτελέσματα για την παράταξη, σε κάλπες κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, το ΠΑΣΟΚ βίωσε την τρίτη συνεχόμενη ήττα του.


Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι δείχνουν να συμβιβάζονται με το γεγονός πως είμαστε πλέον 4ο κόμμα με 8%. Ενώ η ήττα θα έπρεπε να μας αφυπνίσει από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε περιπέσει, γίναμε όλοι μάρτυρες ενός κλίματος εφησυχασμού και θριαμβολογίας αρκετών στελεχών μας. Κάποιοι δείχνουν να μην έχουν καταλάβει ότι η Ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές. Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν πραγματικά μια τελευταία ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μας ενημέρωσαν ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή πολιτικής. Μας φώναξαν ότι επιθυμούν ο χώρος να υπάρχει και να μην διαλυθεί, αλλά περιμένουν απο εμάς να αναλάβουμε σοβαρές πρωτοβουλίες. Ο κόσμος περιμένει απο εμάς να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε ο προοδευτικός πόλος. Δεν πείθουμε όμως κανέναν απλά επειδή αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικός πόλος. Απαιτούνται θέσεις, προτάσεις και χειροπιαστά αποτελέσματα. Περιμένουν απο εμάς αλλαγή πολιτικής και πειστικές απαντήσεις για το μέλλον του τόπου. Μας έδωσαν το φιλί της ζωής, ας φροντίσουμε να αποδείξουμε ότι δεν ήταν φιλί αποχαιρετισμού.



Πρέπει ορισμενοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει οδός ανάκαμψης όσο συνεχίζουμε να συμετέχουμε στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες στην Ελληνική κοινωνία και αν διαφοροποιηθεί με σαφήνεια απο την Ν.Δ μπορεί πραγματικά να αναγεννηθεί. Μονόδρομος λοιπόν η αλλαγή πολιτικής και χρέος μας να πορευτούμε με ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και ενα πραγματικό προοδευτικό σχέδιο. Δεν ανασυγκροτείς τον προοδευτικό πόλο χωρίς προοδευτικές θέσεις και με απούσες τις κοινωνικές δυνάμεις που τον εκπροσωπούν. Δεν ανασυγκροτείς την μεγάλη κεντροαριστερά απλά υποδύοντας την.



Επειδή λοιπόν ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος μόνο ένα στοιχείο μπορεί να μας βοηθήσει στην παρούσα φάση, η συνεννόηση όλων των δυνάμεων, εντός και εκτός του οίκου μας. Συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων γύρω απο μια πρόταση για την έξοδο απο την κρίση. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, μπορεί να διαδραματίσει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ όμως δυνατό, που δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό επιβάλλεται στην παρούσα φάση μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για το πως και με ποιούς θα πορευτούμε με στόχο την ενότητα.



Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις απο το ΠΑΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ και την μετεξέλιξη του σε ένα σύγχρονο φορέα έκφρασης της κεντροαριστεράς με ξεκάθαρο στίγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιτακτική η ανάγκη λοιπόν, ενός ανοιχτού συνεδρίου που θα καθορίσει το μέλλον του χώρου, τις πολιτικές μας θέσεις, την φυσιογνωμία μας και το πλαίσιο συνεργασιών. Ένα συνέδριο που θα ξανακάνει όλους εμάς, τα στελέχη, την βάση και τους πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στο εγχείρημα, συμμέτοχους στον προβληματισμό και τις αποφάσεις.



Για να επιτευχθούν όμως όλα τα παραπάνω πρέπει πρώτα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Όλοι μας έχουμε μια διαδρομή – άλλοι μικρότερη, άλλοι μεγαλύτερη – μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω παλιούς διχασμούς και αντιλήψεις. Ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στα μάτια και να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτη την στιγμή τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες καλούνται και πρέπει να μπούν μπροστά ώστε να υπηρετήσουν, όχι ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα σταθεί απέναντι στην ΝΔ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Δυνάμεις που έδωσαν μάχες, πήραν στις πλάτες τους τα πάντα και δεν συμβιβάζονται ούτε στην συγκυβέρνηση με την ΝΔ, αλλα ούτε και στην μετατροπή μας σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που είναι ακόμα εδώ και δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να περάσει στην απραξία και την διάλυση αλλά να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα. Νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό ρεύμα με Δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες και όχι ένα κόμμα των ελίτ, κλειστό και παλαιοκοματικό. Υγιείς δυνάμεις που δηλώνουν παρών και προσμένουν την ανάδειξη νέων προσώπων και τις κατάλληλες συνθήκες για να ξαναπαραχθεί πολιτική σκέψη, λόγος και δράση.

Μπορούμε, φτάνει να το θέλουμε ...